Přírodní produkty jsou prospěšné pro lidské zdraví a jejich výrobou a koupí podporujeme zároveň lepší životní prostředí

Závislost na cukru

Nenápadný bílý prášek, co nám ničí snad všechny orgány, poškozuje metabolismus a vyvolává desítky onemocnění. My ho však milujeme a jsme na něm doslova závislí. Sladký úžasný cukr, který chybí snad jen v zelenině. Všichni víme, kde všude je cukr obsažen a tak zde nebudeme jmenovat rozsáhlý seznam výrobků s obsahem cukru. Tuto závislost si pěstujeme od dětství. Děti milují sladké. Jedeme-li na návštěvu a předem víme, že tam budou děti, koupíme jim jako dárek čokoládu nebo bonbóny. Děti jsou poté šťastné, moc jim sladké chutná a my jsme také spokojeni, že jim zkrátka chutná. Pěstujeme v nich závislost, které se budou v dospělosti velice těžce zbavovat. Narušujeme jim vědomě rovnováhu organismu a podporujeme nemoci. Děti rostou, stávají se z nich dospělí lidé, co už nemají tolik času sportovat jako kdysi v mládí, protože pracují a mají jiné povinnosti, ale závislost na cukru jim zůstala.

Mezi cukry řadíme všechna sladidla z cukrové řepy, cukrové třtiny a kukuřice. Mezi nejznámější cukry patří surový cukr, sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza, galaktóza, ječný slad, rýžový cukr, med a další. Jednou z metod, jak omezit příjem cukru je identifikovat potraviny s jeho obsahem. To se vždy dozvíme na obalu výrobku. Zajímavé je, že cukr je obsažen i tam, kde bychom ho vůbec nečekali – sypké bujónové přípravky pro dochucení pokrmů, mnohé cereálie, v předem obalených zmrazených výrobcích, v hamburgrech, téměř ve většině konzerv nebo dokonce oříšcích. Cukr obsahuje pouze tzv. kalorie, tedy energii, která se dnes v soustavě jednotek SI vyjadřuje v Joulech (J). Název kalorie (kilokalorie je totéž) se ponechal u potravin kvůli zažitému názvu laické veřejnosti. Očividně nás cukr obklopuje podobně jako ROPA , avšak lidé potřebují cukr ke správným funkcím organismu v podobě pouhé jedné, maximálně dvou kávových lžiček denně. Tuto potřebu pokryje běžné jídlo a vše ostatní navíc je již považováno za nadměrný přísun cukru. Organismus si navíc umí cukr (glukózu) vyrobit sám. Přijímáme-li v potravě bílkoviny a tuky, metabolismus je umí přeměnit na glukózu. Rovnováha glukózy je v našem těle nezbytná. Její nadbytek způsobuje cukrovku, její úbytek hypoglykemii. Nesmíme hladovět! Organismus je nucen vydat rozkaz přijmout sladké, aby se okamžitě vyrovnala hladina glukózy. Pokud se stane, že jsme nestihli snídani nebo oběd a pociťujeme hlad, nesahejme např. po sušenkách plných cukru apod., ale např. po banánu, který pomůže napravit, co jsme si sami pokazili. Stálým příjmem cukru znemožňujeme výrobu glukózy přirozenou cestou v našem organismu a tělo ji přestane samo vyrábět. Glukóza poté v našem těle klesá, objevuje se studený pot, třeseme se, dostavují se psychické potíže, máme vzápětí obrovskou chuť na sladké a tak si hladinu doplníme sušenkami, slazeným nápojem nebo čokoládovou tyčinkou. Vše se vrátí zase do normálního stavu, avšak rovnováha glukózy zůstává narušena. Metabolismus nezvládne denně regulovat hladinu glukózy, je přetížen a selhává.

Nadměrná konzumace cukru má za příčinu nejen dobře známou kazivost zubů, ale vzhledem k poruchám metabolismu vlivem nadměrného příjmu cukrů také nadváhu nebo nemoci typu chřipka, afty, nachlazení, pupínky a vyrážky po obličeji a těle, kašel a mnohé další. Jak je to možné? Poruchou metabolismu dochází k oslabení našeho imunitního systému, který sice ze všech sil bojuje, avšak stálým příjmem cukrů jej oslabujeme natolik, že mnohé bakterie a viry nad ním zvítězí a nemoc se zkrátka projeví. A to je moment, kdy saháme po „nějakém“ léku, hledáme rychlou úlevu, aniž bychom se spíše zaměřili na podporu našeho imunitního systému. Negativní účinky cukru jsou spjaty zejména s výše uvedenou kazivostí zubů. Ke kvalitním zubům potřebujeme zejména dostatek vápníku. Cukr nám odvádí vápník z těla, a proto se zuby kazí. Jenže celá naše kostra je tvořena vápníkem, takže se logicky musí ztráta tohoto prvku projevit i v kostech. Osteoporóza a revmatoidní artritida. Na jedné straně dochází k řídnutí kostí vlivem odplavujícího se vápníku a na straně druhé vlivem poruchy imunitního systému k poruše tkání a bolestem v kloubech. Potýkáme se s těmito nemocemi již mnoho let a postupem věku stále častěji. Zkusme zcela vynechat cukr a dejme si na něj červený křížek v jakékoli potravině! VYČISTĚME SI ORGANISMUS od KYSELÉHO PROSTŘEDÍ a užívejme minerální látky. Užíváme-li na řídnutí kostí vápník (kalcium), dbejme na to, aby byl v rovnováze s hořčíkem (magnesium) jinak se samotný vápník bude v našem organismu usazovat podobně jako kamenec v čajové konvici a způsobí vápenaté usazeniny. Cukr dále vyvolává kolísání hladin hormonů v organismu a ovlivňuje emoce. Genetika je neúprosná, a proto nám bylo někomu dáno do vínku oslabení nebo naopak posílení jednoho či více orgánů. Milovníci sportů mají většinou výbornou funkci přeměny glykogenu (zásobní cukr uložený ve svalech a játrech) zpět na glukózu a naopak. To mají na starosti hormony adrenalin, inzulin a glukagon, který inzulin vyrovnává zpět do správné hladiny. Z toho vyplývá, že poruchou metabolismu si narušujeme zároveň také endokrinní systém, který produkci hormonů řídí. Přijímáme-li cukr v potravě, dbejme na dostatek chromu (Cr3+), protože se účastní metabolismu cukrů a tuků a reguluje hladinu krevního cukru v krvi. Nikdy nepřekračujme doporučené dávkování, protože chrom je esenciální prvek tzn., že je pro organismus nezbytný, nicméně při předávkování může být alergen (vyrážky), stejně jako další kovy - zinek (Zn) nebo nikl (Ni).

Pozn. Nepleťme si Cr6+ (šestimocný chrom – vysoce karcinogenní, mutagenní a teratogenní) s Cr3+ (trojmocný chrom – organismu prospěšný). Jsou to dva různé pojmy!

Malý a zdaleka neúplný seznam vlivu cukru na náš organismus

-    Potlačuje imunitní systém
-    Podporuje kazivost zubů
-    Podporuje alkoholismus
-    Narušuje rovnováhu minerálů
-    Způsobuje kolísání hladiny glukózy
-    Podporuje kolísání HDL (hodný cholesterol) a LDL (zlý cholesterol)
-    Vylučuje potřebné prvky pro organismus ven z těla
-    Podporuje ALERGIE
-    Podporuje tvorbu ledvinových a žlučových kamenů
-    Narušuje hormonální rovnováhu
-    Podporuje změny velikostí vnitřních orgánů
-    Podporuje volné radikály
-    Podporuje nemoci střev
-    Podporuje odvápnění kostí

Zdraví lidé, chcete zjistit, zda jste na cukru závislí? Zkuste se s cukrem alespoň na čas (měsíc) úplně rozloučit. Vylučte z jídelníčku dortíky, bábovku ke slazené kávě či čaji, čokolády, sladké limonády, pivo apod. a pozorujte změny. Vydržíte-li to, již do týdne se začnou pomalu projevovat. Velcí milovníci sladkého dostanou abstinenční příznaky, podobné těm, co známe z jiných návykových látek. Odoláte nebo si vezmete další svoji dávku? Je nám líto, že si ti, co jim již lékaři diagnostikovali cukrovku, hypoglykemii a jiné závažné onemocnění, nemohou dovolit takto s hladinou cukru ve svém organismu pohrávat. Vy všichni tento malý testík určitě nezkoušejte!

Foto: Morguefile

15.9.2011

contents ©2024 www.bionebe.cz | Standa-David.com