Přírodní produkty jsou prospěšné pro lidské zdraví a jejich výrobou a koupí podporujeme zároveň lepší životní prostředí

Také máte rádi jídlo?

Tak to je naprosto v pořádku, protože ten, kdo nerad jí, potýká se zároveň s mnohými zdravotními, ale i psychickými potížemi. Z jídla bychom měli mít radost a nemělo by se pro nás stávat povinností, protože se dostavuje hlad. Stálé uvažování nad tím, že pokud to či ono sníme, tak přibereme, také jistě není to pravé. Neustálé počítání kalorií nám z jídla udělá matematickou přednášku a přiznejme si na rovinu, kolik z nás mělo ve škole rádo matematiku? Určitě někteří ano, nicméně zaměstnání hlavy matematickým počítáním kalorií v jídle mnohé může natolik otrávit, že si celé jídlo akorát znechutí. Díky špatným stravovacím návykům však mnohým už nic jiného, bohužel, nezbývá. Jídlo je však sociální záležitost a rituál. Po jeho konzumaci máme mnohá přání, dostavují se emoce nebo pocity. Měly by být jistě příjemného charakteru, abychom se cítili skvěle. Vypěstovat si cit pro příjem potravy vyžaduje trochu cviku. Jíst v případě, dokud nestrávíme potravu předešlou, zachovávat mezi jídlem intervaly, přestat jíst, když se cítíme nasyceni, nejíst stále jednotvárnou stravu, nepociťovat hlad a mnohé další. V dnešním světě existují dva způsoby: množství potravy nám buď nestačí, nebo je potravy příliš. Obojí nám způsobuje zdravotní potíže. V prvním případě dochází k nárůstu naší váhy a v případě druhém dochází k žaludečním potížím, zvracení a k těžkosti celého našeho těla. Zdravotní potíže mohou být vyvolány také nápoji, kterými potravu zapíjíme. Těžké, sladké, pálivé nápoje vyvolávají nadýmání a nevolnost. Mnoho nápojů je navíc často s obsahem nevhodných přísad, které našemu organismu škodí. Jednou ze základních znaků příjmu kvalitní potravy je umět potravu zkombinovat. Jaké maso k jaké zelenině, jaké koření ke kterému masu, jaké pečivo ke kterému nápoji, jaký nápoj ke kterému jídlu apod. Jíme většinou maso a zeleninovou přílohu nebo saláty necháváme nedojedené. Používáme příliš mnoho dochucovadel a příliš SOLÍME. Jídlo můžeme zároveň chápat jako prostředek k předcházení mnoha nemocem nebo jako příčinu mnoha nemocí. Kdo cestuje, mohl si všimnout, jaká strava se podává v přímořských letoviscích na rozdíl od stravy v horských oblastech nebo oblastech chladnějšího pásma. Díky stravě se na různých místech zeměkoule vyskytují zároveň různá onemocnění. V teplém podnebí nás většinou netrápí žaludeční nevolnosti, protože potrava je lehká, s menším množstvím masa a vyšším množstvím ovoce a zeleninových salátů, a je tedy lépe stravitelná. V mnohých zemích jižní zeměkoule neznají její obyvatelé civilizační choroby, kterou je např. zácpa, migrény, stres, protože jejich složení potravy je odlišné od stravy chladnějších pásem a žijí zde jiný styl života. V dobách minulých byla otázka stravy a nápojů spojována v civilizovaných zemích zejména s hygienou. Dodnes, bohužel, tento problém přetrvává zejména v rozvojových zemích. Bohatší státy na rozdíl od těchto chudších oblastí již sice netrpí cholerou, malárií nebo častými průjmy, ale zato žaludečními vředy, hemoroidy, rakovinou tlustého střeva, nespavostí, cukrovkou, anebo výše uvedenými psychickými potížemi. Česká republika patří do chladnějšího podnebného pásma, a proto je zde strava bohatá na tuky a bílkoviny. Ovšem nadbytečný přísun těžkých nebo sladkých jídel má za důsledek výše uvedené nemoci. Důležité orgány pro správnou funkci našeho organismu se nám postupem času také nezvětšují, aby pomohly utáhnout stále vyšší procento tuků, které se nám v organismu hromadí a selhávají. Musíme si uvědomit, že orgány v našem těle zůstávají stále stejně velké jako kdysi, když jsme sportovali, byli mladí, plni elánu a vitality. Orgány v našem těle nerostou se stále rostoucí váhou, avšak musí utáhnout třeba i dvojnásobek či trojnásobek naší váhy oproti váze, kterou jsme měli v mládí. Postupem času se spolu se selhávajícími orgány dostavují další a další zdravotní potíže a organismus začíná kolabovat, protože je přetížený. V této fázi se ocitlo již mnoho lidí a mnoho z nich bylo také nuceno svůj přístup ke stravovacím návykům přehodnotit.

Přes všechny správné stravovací návyky a dodržování správné životosprávy se může stát, že onemocníme. Na vině nemusí být totiž jen strava, ale i jiné aspekty, kterými jsou např. stres nebo únava. Vrátí se nám nemoci, které jsme před časem mohli prodělat, nebo se objeví nemoc zcela jiná. Pokud onemocníme, je třeba dbát na životosprávu, klid a zdravý spánek ještě více. Propadání panice a strachu se nemoci ještě zhoršují. Častá konzumace volně prodejných silných léků, které na čas utiší projevující se nemoc, jistě také není vhodnou volbou. Jdeme-li k lékaři, jdeme za člověkem, kterému věříme, že nám pomůže, a proto bychom si na volbě svého lékaře měli dát opravdu záležet. Nicméně dodržování správné životosprávy je jednou z podmínek vedoucí k uzdravení. Ani lékaři nemohou vědět vše a s naší pomocí a zodpovědným přístupem ke svému zdraví se jistě úleva dostaví. Příčinu nemoci bychom ale měli hledat především sami u sebe, v náhlém oslabení organismu a jeho onemocnění. Každý někdy onemocněl a každý se musel někdy léčit. Mohla to být jenom rýma, anebo také závažnější nemoc. V každém případě bychom se měli zaměřit na posilování svého imunitního systému, abychom nemocem spíše předcházeli, než je prodělávali. Jednou z variant je právě volba správného stravování. Správná kombinace potravy, ve správnou dobu a na správném místě dodá našemu organismu energii, kterou všichni nezbytně potřebujeme.

TIP DO VAŠEHO JÍDELNÍČKU PRO PODZIMNÍ A ZIMNÍ OBDOBÍ A POSÍLENÍ IMUNITNÍHO SYSTÉMU

Polévka s plody goji (kustovnice čínská) a  čerstvé hlívy ústřičné

Potřebujeme:

500 g kuřecích dílů na polévku
7 polévkových lžic bobulí goji (mohou být čerstvé i sušené)
2 velké cibule
1 kostka kuřecího nebo zeleninového bujónu
250 g čerstvých hub hlívy ústřičné
4 chilli papričky (čerstvé nebo sušené vcelku)
6 velkých stroužků česneku
8 plátků zázvoru ze zázvorového kořene
Svazek čerstvé zelené petrželky

4 polévkové lžíce SUŠENÉ GOJI (čerstvé goji nemusíme předem namáčet) předem namočíme ve studené vodě a nakrájíme si na drobné kousky/plátky hlívu ústřičnou a česnek. Kuřecí díly na polévku vložíme do hrnce (nejlépe Papinův hrnec) spolu s najemno nakrájenou cibulí, ½ zázvorových plátků, ½ chilli papriček, 3 polévkovými lžícemi bobulí goji. Vše zalijeme 1,5 - 2 litry studené vody a necháme v papiňáku asi 15-20 minut vařit (papiňák by měl 15 minut mírně pískat – ucházet pára). Nemáme-li k dispozici Papinův hrnec, vše vaříme v běžném hrnci kolem 45-50 minut pod pokličkou, dokud nezměkne maso. Po uvaření výluh scedíme do jiného hrnce, obereme maso od kostí a vrátíme maso zpět do polévky. Hrnec s vývarem dáme zpět na plotnu, vložíme do něho scezené předem namočené goji (nebo rovnou čerstvé), nakrájenou hlívu ústřičnou, kuřecí nebo zeleninový bujón a krátce povaříme (asi 5 minut), dokud se bujón nerozvaří a nezměknou houby. Teplou polévku rozlijeme do talířů. Pro dospělé osoby do každého talíře přidáme navíc rovnoměrně do všech talířů druhou ½ jemných malých zázvorových plátků, na jemno nakrájené tenké plátky česneku a druhou 1/2 najemno nakrájených chilli papriček. Zdobíme čerstvou jemně nasekanou petrželkou. Kdo má rád, může do polévky přidat trochu jemně nakrájených domácích nudlí nebo si množství jednotlivých ingrediencí upravit dle vlastních potřeb (někdo má rád více chilli než česnek apod). Bohatě vystačí pro 4 osoby.

Polévka je vhodná pro posílení imunitního systému, má lehce štiplavou chuť díky chilli papričkám a zázvoru. Malým dětem podávejme pouze polévku bez doplnění přízdoby čerstvého chilli a zázvoru (jsou již obsaženy ve vývaru), pouze s petrželkou, česnekem, goji a hlívou ústřičnou. Větším dětem může čerstvé chilli a čerstvý zázvor chutnat. Pro ještě dokonalejší posílení imunitního systému před příchodem zimy kombinujeme polévku s bylinou, která je ideální pro posílení imunitního systému – třapatka nachová (Echinacea purpurea) v podobě čajů, odvaru nebo ve formě doplňku stravy. Polévku je vhodné zařadit do jídelníčku minimálně 1-2x týdně. Všem dobrou chuť.

Foto: Morguefile

18.9.2011

contents ©2024 www.bionebe.cz | Standa-David.com