Přírodní produkty jsou prospěšné pro lidské zdraví a jejich výrobou a koupí podporujeme zároveň lepší životní prostředí

Nemoc nastartuje špatná funkce tlustého střeva

Milióny lidí po celém světě mají problémy se zažíváním.Během života se kumulují vrstvy usazenin, které tělo nevyloučí, v našem tlustém střevě. Proto je prevence vždy důležitější než následná léčba. Velký význam má
naše strava. Kvalitní výživa má vliv nejen na dobrou funkci všech našich orgánů, ale také metabolických procesů, které uvnitř organismu probíhají a především procesů odstraňování nestravitelných zbytků a škodlivých látek z těla. Pokud vyučování nefunguje tak, jak má, dochází ke kvasným a hnilobným procesům a naše tělo začínají ovládat látky tzv. toxiny, které organismus chronicky otravují a v organismu se může projevit tzv. toxémie. Tlustým střevem ve formě odpadu prochází mimo nestrávených zbytků také mnoho odumřelých buněk a tkání. Vše dohromady se může postupem času usazovat na vnitřní stěně tlustého střeva a zapříčinit tak jeho neprůchodnost. Signálem pro hromadění odpadových látek v organismu může být např. apendix. Produkuje antibakteriální tekutinu, kterou neutralizuje potravinové zbytky. Při jejich vstupu do tlustého střeva by mohly narušit správné vylučování. Pokud je v organismu nahromaděno mnoho odpadu, nestravitelné potravy nebo parazitů, apendix přestává plnit svou funkci. Dochází k jeho zánětu a hrozí perforace. Jedinou pomocí je pak okamžitá lékařská pomoc!

Významnou roli hrají také bakterie

Mikroflóra trávicího traktu je přirozené prostředí s velkým a rozmanitým mikrobiálním ekosystémem. Mnoho druhů bakterií se vyvíjely a přizpůsobily životu v lidském střevě a podstatná část těchto bakteriálních populací stále ještě čeká na své objevení a charakterizaci. Mikroflóra trávicího traktu skrývá komplexní soubor mikroorganismů a poskytuje místo pro milióny různých druhů bakterií. Komenzální vztah jednotlivých druhů bakterií a jejich vzájemná interakce se střevní mikroflórou je pro člověka v mnoha případech také prospěšná. Používání výhradního rozdělení slovy “ buď přátelské anebo nepřátelské bakterie ” může být někdy také zavádějící, neboť např. bakterie Clostridium produkují butyrát, který slouží pro výživu enterocytů, epitelových buněk jejichž ochranný plášť obsahuje trávicí enzymy. Komenzálismus bakterií Clostridium je v tomto případě spíše organismu prospěšný, na rozdíl od jejich další vlastnosti, kterou je produkce toxinu. Některé bakterie zůstávají v trávicím traktu trvale, jiné přicházejí s potravou, a trávicím traktem pouze procházejí.  S rostoucím věkem dospělého jedince dochází k vymizení bakterií Bifidobacterium a vzrůstá počet bakterií rodů Pseudomonas, Clostridium, Enterococcus nebo Enterobacterium. Nárůst těchto bakterií může vést až ke zvýšení patogenity a nežádoucím onemocněním. Při onemocnění trávicího traktu a střev dochází k celkovému zhoršení zdravotního stavu, nechutenství, rozčilení, nervozitě, poruchám spánku, srdečním obtížím, stavům vyčerpání, nepříjemnému zápachu z úst, migréně, silném pocení aj. Přirozeně trávicí proces se tak může stát procesem hnilobným. V tomto případě se doporučuje konzumace potravy s vyšším obsahem vlákniny, neboť vlákninou se živí tzv. kvasné bakterie, a nemůže tak dojít k přemnožení bakterií hnilobných. Je třeba, aby spolu kvasné a hnilobné bakterie byly v tlustém střevě opět v rovnovážném stavu. Můžeme tak předejít mnoha onemocněním, zejména zácpě, která je považována za nejrozšířenější civilizační chorobu tlustého střeva. Potíže s vyprazdňováním tuhé stolice doprovázené nepříjemnými pocity postihuje lidstvo všech věkových kategorií. Občasné potíže plynou zejména z nedostatku potravy, nedostatku pohybu nebo špatné skladby stravy, avšak trvalé potíže mohou být spojeny s onemocněním orgánů trávicího traktu, nádorových onemocnění nebo trvalých střevních zánětů. Právě v tlustém střevě je z celého trávicího systému zastoupeno největší množství mikroorganismů. Zde PROBIOTICKÉ BAKTERIE představují zásadní obrannou linii proti kolonizaci potenciálně patogenních organismů. Mikroflóra tlustého střeva se zde stává pro probiotické bakterie kvalitním substrátem. Poskytuje jim podmínky, energii a výživu pro jejich růst a množení a je považována za velice důležitý modulátor imunitního systému.Potraviny prospěšné našemu zdraví konzumuje dnes opravdu málokdo. Sami si dnes určujeme, co budeme jíst, a co nám do tlustého střeva vlivem naší stravy přijde. Pokud není tlusté střevo průchodné, i z toho nejlepšího jídla se poté může stát nežádoucí odpad, a proto je kvalitní průchodnost tlustého střeva zásadní obrannou linií proti nemocem. Nikdo z nás přece nechceme riskovat kolostomii (umělý vývod střeva), když předem víme, že mnozí z nás mají stále ještě šanci na výběr.

Máte-li zájem začít a dopřát svému organismu odpočinek a regeneraci, pročtěte si dále TYTO INFORMACE

12.6.2011

contents ©2018 www.bionebe.cz | Standa-David.com