Co jsou rostlinné oleje lisované za studena a proč je používat?
Lisování za studena je nejstarší a nejšetrnější způsob získávání oleje z rostlin. v takto vyrobeném oleji zůstává maximum cenných látek a navíc v přirozeném stavu, jak je dokáže lidské tělo nejlépe zužitkovat.
Přírodní oleje lisované za studena se bohužel v kosmetickém průmyslu používají minimálně. Základem drtivé většiny olejů nebo krémů na trhu jsou oleje minerální – paraffinum liquidum (získávané z ropy, s nulovým obsahem cenných látek a používané běžně i při výrobě dětské kosmetiky) a oleje rafinované (procházejí řadou procedur při vysokých teplotách, čímž většinu cenných látek a vitamínů ztrácejí).
Vysokou kvalitu olejů lisovaných za studena dobře dokumentuje příklad panenského olivového oleje (lisovaného za studena), používaného v potravinářství. Lékaři přímo spojují jeho konzumaci s celkovým lepším zdravotním stavem. Rafinované oleje už mají účinky výrazně menší. O blahodárném působení minerálních olejů na lidskou kůži se už rozhodně hovořit nedá (přilnou k pokožce a nevstřebávají se, ucpávají póry, zabraňují kůži v dýchání).
POROVNEJME SI ÚČINKY OLEJŮ NA TRHU:
Minerální / Paraffinum liquidum
- Nevstřebává se
- Zůstává na povrchu
- Zanechává pocit mastnoty, ucpává póry, pokožka nedýchá
- Neobsahuje vitamíny a minerály
- Neživý olej
- Nulová bioaktivita
- Nulový obsah nenasycených mastných kyselin
Rafinovaný
- Vstřebává se pomalu
- Obsahuje malé množství vitamínů a minerálů
- Nízký obsah bioaktivních látek způsobený rafinací a vysokými teplotami
Lisovaný za studena
- Vstřebává se rychle
- Prostupuje do hloubky
- Pokožka dýchá, olej snáze přenáší účinné látky
- Obsahuje veškeré vitamíny a minerály v přirozené podobě
- Živý olej
- Plná přirozená bioaktivita
- Zachovává veškeré účinné látky
- Ze všech typů olejů má nejvyšší obsah látek příbuzných tukům lidského těla
Oleje lisované za studena tedy tvoří naprosto odlišnou třídu.
|